Aşırı Şeker İçeren İçecekler Beynimize Düşman Mı?

YAZ SICAKLARINDA İÇERİĞİNDE YÜKSEK ŞEKER BULUNAN İÇECEKLERE DİKKAT! Büyük katılımlı toplumsal bir çalışmada aşırı şeker özellikle de yüksek fruktoz içeren içecekler tüketmenin beyinde hasra neden olduğu gösterilmiştir. Çalışmaya katılan ve düzenli olarak şekerli içecek tüketen kişilerin hafızası ve öğrenme yeteneklerinin tüketmeyenlere kıyasla daha düşük olduğu belirlenmiştir. Her gün düzenli olarak diyet soda ve şeker ilaveli çay tüketen kişilerin felç ve demans geçirme risklerinin tüketmeyenlere göre üç kat daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Şeker ilaveli içeceklerin bu etkisinin nedeni tam olarak açıklanamasa da obezite ve obezitenin neden olduğu vasküler hastalıklar ile diyabetin etkili olduğu düşünülmektedir. 2017 yılında yayınlanan ve 4000 katılımcının yer aldığı bir başka çalışmada günde iki çeşit şekerli içecek veya haftada üçten daha fazla şeker ilaveli soda tüketen kişilerin tüketmeyen kişilere kıyasla hafızasının daha zayıf ve alzheimera yakalanma riskinin daha fazla olduğu görülmüştür. Bu çalışmalardan farklı bir başka çalışmada düzenli olarak diyet soda tüketenlerde diyabet, demans ve vasküler hastalıkların görüldüğü buna neden olabilecek bir başka etmenin de tatlandırıcıların bağırsak florasına olan olumsuz etkisi olabileceği düşünülmektedir. Ancak bu çalışmalardaki sonuçlara bakarak hastalığa neden olan tek etmenin sadece şeker veya tatlandırıcı içeren içecekler olduğunu söylemek oldukça hatalı olacaktır. Kişilerin beslenme alışkanlıkları, günlük diyetlerinin kalitesi, yaşları, sigara kullanma durumu, genetikleri ve başka pek çok etmen bu hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Kaynak: Sugar- and Artificially Sweetened Beverages and the Risks of Incident Stroke and Dementia: A Prospective Cohort Study. Stroke, April 2017 DOI: 10.1161/STROKEAHA.116.016027. Sugary beverage intake and preclinical Alzheimer's disease in the community. Alzheimer's & Dementia, 2017; DOI: 10.1016/j.jalz.2017.01.024.