Anadolu'yu Keşfe Davet Eden Tren Seferleri!
1 - İzmir Mavi Treni
İzmir Mavi Treni ilk kez 1983 yılında seferlerine başladı ve hala hizmet vermeye devam ediyor. İzmir Basmane'den Ankara Garı'na doğru uzanan uzun bir tren yolculuğu yapılan bu hatta 35 tane durak bulunuyor ve yolculuk 14 saat 30 dakika kadar sürüyor. 824 km boyunca Ege ve İç Anadolu'nun en muhteşem manzaralarına tanık olabileceğiniz trende pulman, yataklı ve yemekli vagon seçenekleri mevcut. Bu isimle adlandırılmasının nedeni ise trenin ilk dönemlerde ağırlıklı olarak mavi renge boyanması.
2 – Van Gölü Ekspresi
Sırada Doğu Ekspresi'nde yaşanan yoğunluğun ardından herkesin ilk olarak yöneldiği ve yakın zamanda tıpkı Doğu Ekspresi kadar popüler olacağını tahmin ettiğimiz Van Gölü Ekspresi var. Ankara Garı'ndan başlayıp Bitlis-Tatvan'da sona eren yolculuk süresince sizi tam 60 durak bekliyor ve seyahatiniz 24 saat 15 dakika sürüyor. "Peki Van Gölü bu yolculuğun neresinde?" diye soracaklara hemen söyleyelim, bu treni diğerlerinden ayıran en önemli fark Tatvan'a vardıktan sonra Van'a ulaşmak için Van Gölü üzerinden feribotla geçiliyor oluşu. Bu sayede yolculuğunuzun bambaşka bir boyut kazandığını söylesek abartmış olmayız. :)
3 – Güney Kurtalan Ekspresi
Kalkış noktası Ankara, varış noktası ise Siirt-Kurtalan olan Güney Kurtalan Ekspresi 23 saat 30 dakika sürüyor. Böylesine uzun sürmesinin etkisiyle de tahmin ettiğiniz gibi tren yol boyunca Kayseri, Sivas, Malatya ve Diyarbakır gibi çok sayıda duraktan geçiyor. Trende kompartımanlı, pulman, örtülü kuşet, yemekli ve yataklı vagon bulunuyor. Seyahat planınıza göre dilerseniz son durağa kadar gidebilir, dilerseniz ara duraklardan birinde inerek farklı destinasyonları keşfedebilirsiniz.
4 – Konya Mavi Treni
İzmir-Konya arası işleyen Konya Mavi Treni'nin İzmir kalkış noktası Basmane. Haftanın her günü sefer düzenlenen trenin pulman, yataklı ve yemekli vagon seçenekleri bulunuyor. Bu hattın en temel yol üstü durakları arasında ise Uşak, Manisa ve Afyon gibi şehirler yer alıyor. Konya Mavi Treni'nde yolculuk toplamda 12 saat sürüyor ve seyahat süresince karşılaşılan eşsiz manzaralar adeta bir film sahnesinden fırlamış etkisi uyandırıyor.
5 – Fırat Ekspresi
Adana Tren Garı ile Elazığ Tren Garı arasında çalışan Fırat Ekspresi'nde yaklaşık 9 saatlik bir yolculuğun ardından son durağa ulaşılıyor. Trende pulman vagon bulunuyor ve tıpkı Konya Mavi Treni gibi haftanın her günü sefer düzenleniyor. Daha önce tren yolculuğu yapma fırsatı bulamayanlar Fırat Ekspresi sayesinde hem bu deneyimi yaşayabiliyor hem de Adana, Malatya ve Elazığ gibi durakları köşe bucak keşfedebiliyorlar.
6 - Erciyes Ekspresi
Tarihi ve doğal güzellikleri, eşsiz mutfağı ve sıcacık insanları ile gönüllerde taht kuran Adana'ya gitmek için aslında birden fazla seçenek mevcut. İşte bunlardan bir diğeri de Erciyes Ekspresi. Güzergahı Kayseri-Adana arası olan trende pulman vagon bulunuyor ve yolculuk yaklaşık olarak 5 saat 30 dakika sürüyor. Erciyes Kayak Merkezi'ne ulaşmak için farklı bir deneyim arayışında olanlar, Erciyes Ekspresi'ni ya da yol üstü durakları arasında Kayseri'nin yer aldığı Doğu Ekspresi, Van Gölü Ekspresi ve Güney Kurtalan Ekspresi gibi seferlerden birini tercih edebiliyor.
7 – Toros Ekspresi
Sıradaki Adana'ya ulaşan tren hattı ise Toros Ekspresi. Adana ve Konya arası işleyen Toros Ekspresi'nde yolculuk yaklaşık olarak 5 saat 50 dakika kadar sürüyor. Hat pulman vagonlarda seyahat etme imkanı sunuyor ve haftanın 7 günü aralıksız sefer düzenleniyor. Trende yiyecek-içecek satışı ise yapılmıyor.
8 – Pamukkale Ekspresi
Denizli ile Eskişehir arası çalışan bir ekspres tren hattı olan Pamukkale Ekspresi'nin ilk sefer tarihi 1978 yılına kadar uzanıyor. Hattın ilk durağından son durağına kadar olan mesafe 426 km ve 8 saat 30 dakika sürüyor. Kısa süreli bir hat olması sebebiyle burada da yemek hizmeti bulunmuyor. Ekspres hattın başlıca durakları arasında Kütahya ve Afyon gibi şehirler yer alıyor.