Akıl Sağlığı ve İntihar Üzerine Farkındalık Yaratan 5 Kitap!

Sırça Fanus – Sylvia Plath

İntihar düşüncesiyle mücadele edenlerin empati kurabileceği bir yazar varsa eğer, o yazar Sylvia Plath’tan başkası değildir. Sırça Fanus, yazarın depresyonla mücadelesinin kurgusal bir anlatımı olmasının yanı sıra aynı yolculuktan geçmiş herkese aşina olabilecek bir romandır. Sylvia Plath, okuyucuyu Esther’in çöküşüne o kadar yoğun bir şekilde çeker ki, Esther’in deliliği okur için tamamen gerçek ve hatta rasyonel, sinemaya gitmek kadar olası ve erişilebilir bir deneyim haline gelir. Esther, zaman zaman kendimizi içinde bulduğumuz duygu durumlarının yansımasıdır adeta. 

Yaşama Tutunmak İçin Nedenler – Matt Haig

Yazar Matt Haig’in depresyonla mücadelesine ve hastalığa karşı kazandığı zaferin ona yaşamayı nasıl öğrettiğine dair anılarından oluşan Yaşama Tutunmak İçin Nedenler, Matt’in dakika dakika, gün be gün okuma, yazma ve ebeveynlerinin ve kız arkadaşı Andrea’nın sevgisinin yardımıyla hastalığı nasıl yendiğini anlatan ilham verici anlatımı sunuyor okura. Matt’in deneyimleri hakkındaki dürüstlüğü, hem depresyondan yılmış hissedenlere ilham verirken hem de depresyondan etkilenenlere ışık tutuyor. Depresyonun derinliklerindeki eski benliğine ve depresyonda olan diğer bireyler sahip olduğu şimdiki benliğiyle konuşan Matt, eski ve çok klişe ama bir o kadar doğru olan varsayımı hatırlatıyor: 

Bakir İntiharlar – Jeffrey Eugenides

1993 yılında yayımlanan Bakir İntiharlar’ın hikayesi, Detroit’in sakin bir banliyösünde yaşayan güzel, eksantrik ve mahallenin oğlan çocukları tarafından takıntılı bir şekilde izlenen Lizbon ailesinden beş kız kardeşin bir yıl boyunca teker teker intihar etmesi etrafında şekilleniyor. Jeffrey Eugenides, akıldan çıkmayan bir duyarlılık ve kara mizahla gençliğin duygularını okuyuculara anımsatırken, zamanımızın başka hiçbir kitabına benzemeyen bir reşit olma hikayesi yaratıyor.

Karanlık Gözükünce: Bir Delilik Güncesi – William Styron

Büyük bir kişisel cesaret ve edebi bir güç gösterisi olan William Styron’un çok satan kitabı Karanlık Gözükünce: Bir Delilik Güncesi, Styron’un felç edici derecede güçlü ve neredeyse intihara meyilli bir depresyona düşüşünün gerçek öyküsüdür. Belki de depresyonun psişik manzarasının tüm dehşetini ve aynı zamanda iyileşmeye giden aydınlatıcı yolu aktaran ilk yazar olan Styron, umutsuzluk, melankoli ve intihar düşüncesini oldukça samimi bir dille anlatıyor. 

Komik Bir Hikâye – Ned Vizzini

Kendisi de bir psikiyatri hastanesinde zaman geçiren yazar Ned Vizzini, mutluluğa giden beklenmedik bir yol hakkında oldukça etkileyici bir hikâye anlatıyor Komik Bir Hikaye’de. Doğru işe girmek için doğru bir liseye gitmek anlamına gelen bu hayatta New Yorklu hırslı bir genç olan Craig Gilner başarılı olmaya kararlıdır. Ancak Craig, Manhattan’da oldukça başarılı ve bir o kadar da zor bir liseye girdiğinde yaşadığı baskı dayanılmaz hale gelir. Yaşadığı bu stres yüzünden yemek yemeyi ve uyumayı bırakan Craig, bir gece kendisini öldürmeye karar verir. İntihar düşünceleri ve deneyimi sonucu akıl hastanesine yatırılan Craig, birbirinden farklı psikolojik rahatsızlıkları olan insanlarla tanışır ve kendi yaşadığı stres ve baskının kaynağını bulmaya çalışır.