ABD'li deprem uzmanı Göksun depremlerini değerlendirdi!
Hubbard, “Şuanda, artçı şoklar hala bu bölge için beklenen azalma modelini takip ediyor. Arada bir M4+ ve belki de daha küçük büyüklüklerde nadir bir M5+ olayı görmeyi bekleyebiliriz.”dedi.
İşte Doç. Dr. Judith Hubbard’ın o açıklamaları,
“Dün Türkiye'nin Göksun kentinin güneyinde M4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu, 6 Şubat Türkiye-Suriye depremlerinin artçı şoku (aslında kuzey fayını parçalayan ikinci depremin artçısı).
Artçı sarsıntılar uzun süre devam eder - haftalar, aylar, yıllar. Ne zaman "bittiler"? Bölgedeki depremsellik oranı deprem öncesine döndüğünde.
Bu histogram, 2022'den bu yana zaman içindeki depremsellik oranlarını gösteriyor - sismisitenin sıfıra yakın arka plan oranına dönmesi uzun zaman (yıllar) alacak.
1 Mart civarında arsadaki olaylardaki artış, sismisitedeki gerçek bir artışı değil, sismik ağdaki bir gelişmeyi yansıtıyor.
Dünkü M4.8'e yakından bakıldığında, onun (ve diğer yakın tarihli olayların) 6 Şubat'taki ana şoklardan bu yana ısrarla aktif olan bir alana düştüğü açıktır. Bu bölge, ikinci büyük kırılma tarafından önemli ölçüde vurgulanmıştır.
Doğuya doğru kayan fay çok fazla ötelemeye sahipti (8 m'ye kadar). Ek olarak, fayın bu segmentinde kırılma hızı çok yüksekti - 4,8 km/s, kayma dalgalarının kabuk boyunca ilerleme hızından (süper kayma) daha hızlı.
Artçı şokların oranını süper kayma kırılmalarıyla ilişkilendiren herhangi bir çalışmadan haberdar değilim, ancak bu tür kırılmaların sarsıntı yoğunluklarını değiştirebileceğine dair bazı kanıtlar var. Artçı şok modellerini de değiştirip değiştiremeyeceklerini keşfetmeye değer olabilir.
Bununla birlikte, artçı şokların oranı fayın karmaşıklığının bir sonucu da olabilir: kırılma ucundan güneye ulaşan en az iki normal fay harekete geçmiştir.
Bu davranış genellikle bu tür bir sol yanal doğrultu atımlı kırılma için beklediğimizi takip eder - batı ucunun güneyindeki alan DB'ye doğru uzanmaktadır.
Şu anda, artçı şoklar hala bu bölge için beklenen azalma modelini takip ediyor. Arada bir M4+ ve belki de daha küçük büyüklüklerde nadir bir M5+ olayı görmeyi bekleyebiliriz.”