64 Gün Yere İnmediler!

Tüm bu macera, aslında bir otel sayesinde başlıyor

 

Hacienda Otel, popüler tatil yerlerine uzak olduğu için yeterince ilgi görmüyor. Otel sahiplerinin reklam fikirleri de hızla tükenmeye başlıyor. Bu esnada slot makinesi teknisyeni olan Bob Tim, gelmiş geçmiş en uzun uçuşu gerçekleştirmek için türlü planlar yapıyor ve otel sahipleriyle iletişime geçerek 100 bin dolar karşılığında otelin adını uçağın üzerinde taşımak için anlaşıyor.


Uçağın copilot koltuğu yerinden sökülüyor


Bu tarihi uçuş için bir adet Cesena 172 satın alınıyor. Pilotluğu ise Bob Tim ve John Cook üstleniyor. Tabii böylesine uzun bir uçuş için bazı düzenlemeler yapılması gerekiyor ve kabinin içerisine pilotların 4 saat aralıklarla dinlenebilmesi için şilte yerleştiriliyor. Ek olarak bir lavabo ekleniyor ve uçağın motoru da daha fazla yakıt tutabilen bir başka motorla değiştiriliyor.


John ve Tim, 50 günlük dünya rekorunu alt etmek ve yeni bir dünya rekoru kırmak için 4 Aralık’ta işe koyuluyor. Ekip, acil inme ihtimallerini de göz önünde bulundurarak ilk olarak yalnızca Las Vegas üzerinde uçuyor. İlerleyen günlerde rotalarını Kaliforniya ve Arizona’ya da çeviriyorlar.


Uçak, yakıt alabilmek için bir kamyonetten yardım alıyor


Hiç inmeden en az 50 gün havada kalmaları gerektiğinden yakıt alımı yapmaları da şart oluyor. Bunun içinse yakıt yüklü bir kamyonetten yardım alıyorlar. Kamyonetle aynı hızda ilerleyerek tüm depolarını dolduruyor ve bunu günde 2 kez tekrarlıyorlar. Tüm bu işlem yaklaşık 3 dakika alıyor. Yakıta ek olarak kamyonete yanaşarak otelin şefleri tarafından özel olarak hazırlanan yemekleri de alıyorlar.

 

Noel ve Yılbaşı sorunsuz bir şekilde geçse de motordan gelen ses ve günler süren izolasyon, her iki pilotu da zorlamaya başlıyor. Hatta 35. günde pilotlardan biri uyuyakaldığı için uçak neredeyse düşüyor. 39. günde ise jeneratör arızalanıyor. Dolayısıyla ısıtma ve elektrik de gidiyor!


Bugün Hacienda’nın rekorunu kırmış hiçbir ekip ya da uçak bulunmuyor!


Bu yaşananlardan tam 11 gün sonra, 23 Ocak’ta, Hacienda tarihteki en uzun ve kesintisiz uçuş rekorunu kırıyor! Tabii pilotlar tüm bu zorluklara rağmen bir süre daha dayanmak istiyorlar ve 2 hafta daha yere inmeyerek yepyeni bir rekora imza atıyorlar.


7 Şubat 1959’da son bulan bu uçuş, tam tamına 64 gün, 22 saat ve 19 dakika sürüyor!