40 yaşından küçük olana bedava ev var!

Peki, nasıl oluyor ve daha da önemlisi neden bu evler bedavaya veriliyor? İşte detaylar…


Japonya dünyadaki en ilginç ülkelerden biri… Kendilerine has kültürleri, muhteşem yemekleri, teknoloji konusundaki başarılarıyla hep popülerler. Son zamanlarda pandemi öncesi ülkemizden birçok gezgin bu güzel ada ülkesinin yolunu tuttu. Şimdilerde ilginç bir durum söz konusu, bedava ev… Aslında ‘Bedava ev’ kalıbı biraz aldatmaca gibi duruyor. Ama değil. Japonya alışılmadık bir mülkiyet sorunuyla karşı karşıya…


Evlerin sayısı Japonya’da artık o kadar fazla ki, yeterince insan olmadığı için bu evlerden bazıları boşta kalmaya başladı. Japonya Politika Forumu’na göre 2013 yılında 61 milyon ev ve 52 milyon hane vardı. Ve açıklamaya göre bu durum daha da kötüye gidiyor. Nüfus ve Sosyal Güvenlik Ulusal Enstitüsü’ne göre, Japonya nüfusunun 2065 yılında 127 milyondan 88 milyona düşmesi bekleniyor.
Bu da daha az insanın evlere ihtiyacı olacağını gösteriyor. Gençlerin de şehirlerde çalışmak için kırsal bölgelerden ayrılmaları, Japonya’nın kırsal kesimlerini adeta boş ‘hayalet evleri’yle dolu bölgeler haline getiriyor.


Böyle evlerin bulunduğu kırsal alanları Japonlar ‘akiya’ olarak adlandırıyor. 2040 yılına gelindiğinde, Japonya genelinde 900’e yakın kasabanın ve köyün artık bulunmayacağı tahmin ediliyor. Okutama bölgesi de bu yok olacağı tahmin edilen bölgelerden biri. Bu bağlamda mülkiyeti ücretsiz şekilde vermek, buraları yaşatmak için daha mantıklı görünüyor.