Acele kamulaştırma kararı vatandaşı mağdur mu etti?
Acele kamulaştırma kararı vatandaşı mağdur mu etti?
Türkiye’nin standardı en yüksek yollarından birini Kahramanmaraş’a kazandıran Ulaştırma Bakanlığı’nın, yolun bir an önce tamamlanması için acele kamulaştırma izni aldığı Kahramanmaraş-Göksun karayolu güzergâhındaki bazı hak sahiplerini mağdur ettiği ortaya çıktı.
Türkiye’nin standardı en yüksek yollarından birini Kahramanmaraş’a kazandıran Ulaştırma Bakanlığı’nın, yolun bir an önce tamamlanması için acele kamulaştırma izni aldığı Kahramanmaraş-Göksun karayolu güzergâhındaki bazı hak sahiplerini mağdur ettiği ortaya çıktı.
Yol İçin Verilen Alana Bina Yapılır Mı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2020 yılında açılışı yapılarak trafiğe açılanKahramanmaraş-Göksun karayolu güzergâhındaarazisi olan onlarca hak sahibinin mağdur edildiği öğrenildi. İstimlak paralarını ödemek için kaynak bulamayan Karayolları Genel Müdürlüğü’nün, yol için istimlak edilen araziye bina yaptığı belirlendi. Binanın yasal olup olmadığı, hangi mevzuat çerçevesinde yapıldığı ise öğrenilemedi.
2008 yılında temeli atıldıktan sonra ulaştırma çalıştaylarıyla standardı yükseltilen, bugün tüneller ve viyadüklerle kentin ulaşım alanında çığır açan projenin perde arkasında vatandaşların isyanı çıktı. Bu devasa projenin güzergahta arazileri bulunan vatandaşların acele kamulaştırma kararıyla istimlak edilen fakat farkı ödenmeyen arazilerin üzerine yaptığı öne sürüldü.
Derdimizi Kimseye Anlatamıyoruz
Güzergâhta arazileri bulunan vatandaşlar söz konusu uygulamadan rahatsız olduklarını, karayollarının arazileri çok ucuza kapattıklarını, buna karşın mahkeme kararına rağmenhakkettileri bedelleri bir türlü alamadıklarından yakındı. Dertlerini hiç kimseye anlatamadıklarından şikayetçi olan bölge sakinleri; “Hasancıklı bölgesine baktığınız zaman metrekaresinin 10’da birine acele kamulaştırma yapıyorlar. Arazimizi elimizden alıyorlar. Sonra mahkemeye gidiyoruz, mahkeme farkın ödenmesine karar veriyor. Karayolları o bedeli ödemeyince dava usulden reddediliyor ve yeniden açılıyor. Böyle onlarca davası usulden reddedilen hak sahipleri var. Mahkeme uzadıkça uzuyor.” Diyerek dert yandılar.
Milletvekillerimiz Ve Valimiz Bize Yardımcı Olacak Mı?
Bunun yanı sıra hak ettikleri istimlak bedellerini alamadıklarından hem de çok ucuza istimlak edilen arazilere yol yerine bina yaptıklarına da değinen bölge sakinleri; “Acele kamulaştırma kararı ile arazilerimiz alındı, yol yapılmasına asla karşı değiliz. Yalnız yol diye alınan arazilerimize bina yapıyorlar. Yol için kamulaştırma yapılan yere bina yapılmasının nerede izahatı var. İnsanların ticari alanların önünü kapatmalarının nerede izahatı var. Bu yapılan binanın ruhsatının nasıl alındığını merak ediyoruz. Milletvekillerimiz ve Valimizden bu konuda destek istiyoruz” dediler.
2008’den Beri Arazi Sahibi Değiliz
2008 yılında yolun temelinin atılmasıyla arazilerine etap etap tabulara şerh konulduğunu ne satabildiklerini, ne kiraya verebildiklerini ne de bölüşebildiklerini dile getiren hak sahipleri, 14 yıldır sürüncemede olan ve şehrin kıyısında expo 2023 alanına 100 metre uzakta olan arsalarının en sonunda çok küçük bedellerle istimlak edildiği, buna karşın ödenek yokluğu nedeniyle farkları ödemeyen karayollarının inşaata kaynak ayırmalarına bir anlam veremediklerini de belirtti.
Cumhurbaşkanımıza Kadar Gideceğiz
Şimdi gözler Karayolları 5. Bölge Müdürlüğüne çevrildi. Yol için istimlak edilen alana bina yapılmasının hangi mevzuatta yeri olduğu ve vatandaşların neden istimlak haklarının ödenmediği soruları cevap bekliyor. Bölge sakinleri seslerini duyurmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kadar gitmeyi hedeflediklerini söylediler.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.