ABD'li deprem uzmanı Hubbard depremleri istatiksel olarak yorumladı!

GÜNDEM 23.03.2023 - 13:15, Güncelleme: 23.03.2023 - 13:15
 

ABD'li deprem uzmanı Hubbard depremleri istatiksel olarak yorumladı!

ABD'li deprem uzmanı Doç. Dr. Judith Hubbard, Kahramanmaraş merkezli depremleri istatiksel olarak yorumladı. İşte detaylar…

Judith Hubbard, “Hala ara sıra birkaç M4+ depremi olacak ve giderek daha nadir hale gelecek. Bu bölgede artık M5+ artçı sarsıntılarının olmayacağı muhtemeldir, ancak garanti edilemez.”dedi. İşte Hubbard’ın o açıklamaları,  “M7.8 Türkiye-Suriye depreminin (Hatay) GB ucundaki bölge, ana depremden iki hafta sonra, 20 Şubat'ta büyük bir artçı sarsıntıya ev sahipliği yaptığı için, artçı sarsıntılardan adil bir şekilde nasibini aldı. Omori Yasasına göre, artçı şokların sayısı (1/defa) olarak azalır - yani ikinci gün, 1. gündeki sayının 1/2'si ve onuncu gün, sayının 1/10'u olmalıdır. Ancak 1. gün genellikle hafife alınır, çünkü artçı şokları doğru bir şekilde kaydetmek için çok fazla sallantı vardır. Yukarıdaki Hatay örneğinde, 1. gündeki sayı da kalıpla pek uyuşmuyor, belki de yırtığın sadece küçük bir kısmına bakıyoruz. Ancak bunun ötesinde, 20 Şubat'ta artçı şoklarda büyük bir sıçrama var - çünkü M6.4 artçı şoku, Omori Yasasının kendi versiyonunu başlattı. Neyse ki, artçı ana şoktan çok daha az güçlüydü ve artçı şok sayılarına katkısı daha yavaş azaldı. Burada ana şokun (mavi) ve artçı şokun (yeşil) katkısını tahmin ettim - toplam (kırmızı) yaklaşık toplamı temsil eder. “15 Mayıs'a kadar günde ~1 M3+ deprem” Bu eğrilere göre, 15 Mayıs'a kadar bu bölgede günde ~1 M3+ deprem ve depremden bir yıl sonra 6 Şubat 2024'e kadar her 4 günde bir ~1 deprem olması gerekiyor. Bundan bir yıl sonra, her 8 günde bir ~1'e düşmelidir. Bu depremlerin çoğu hissedilmeyebilir. “M5+ artçı sarsıntıları olmayacağı muhtemeldir” Hala ara sıra birkaç M4+ depremi olacak ve giderek daha nadir hale gelecek. Bu bölgede artık M5+ artçı sarsıntılarının olmayacağı muhtemeldir, ancak garanti edilemez. Büyük depremlerin çoğu diğer büyük depremleri tetiklemez; tetikleme gerçekleştiğinde, aylar/yıllar/on yıllar arasında olabilir. Bu noktada, sorun gerçekten tetikleyici değil, altta yatan sismik tehlikedir - hazırlıklı olmak önemlidir.  
ABD'li deprem uzmanı Doç. Dr. Judith Hubbard, Kahramanmaraş merkezli depremleri istatiksel olarak yorumladı. İşte detaylar…

Judith Hubbard, “Hala ara sıra birkaç M4+ depremi olacak ve giderek daha nadir hale gelecek. Bu bölgede artık M5+ artçı sarsıntılarının olmayacağı muhtemeldir, ancak garanti edilemez.”dedi.

İşte Hubbard’ın o açıklamaları, 

“M7.8 Türkiye-Suriye depreminin (Hatay) GB ucundaki bölge, ana depremden iki hafta sonra, 20 Şubat'ta büyük bir artçı sarsıntıya ev sahipliği yaptığı için, artçı sarsıntılardan adil bir şekilde nasibini aldı.

Omori Yasasına göre, artçı şokların sayısı (1/defa) olarak azalır - yani ikinci gün, 1. gündeki sayının 1/2'si ve onuncu gün, sayının 1/10'u olmalıdır.
Ancak 1. gün genellikle hafife alınır, çünkü artçı şokları doğru bir şekilde kaydetmek için çok fazla sallantı vardır. Yukarıdaki Hatay örneğinde, 1. gündeki sayı da kalıpla pek uyuşmuyor, belki de yırtığın sadece küçük bir kısmına bakıyoruz.

Ancak bunun ötesinde, 20 Şubat'ta artçı şoklarda büyük bir sıçrama var - çünkü M6.4 artçı şoku, Omori Yasasının kendi versiyonunu başlattı.

Neyse ki, artçı ana şoktan çok daha az güçlüydü ve artçı şok sayılarına katkısı daha yavaş azaldı. Burada ana şokun (mavi) ve artçı şokun (yeşil) katkısını tahmin ettim - toplam (kırmızı) yaklaşık toplamı temsil eder.

“15 Mayıs'a kadar günde ~1 M3+ deprem”

Bu eğrilere göre, 15 Mayıs'a kadar bu bölgede günde ~1 M3+ deprem ve depremden bir yıl sonra 6 Şubat 2024'e kadar her 4 günde bir ~1 deprem olması gerekiyor. Bundan bir yıl sonra, her 8 günde bir ~1'e düşmelidir. Bu depremlerin çoğu hissedilmeyebilir.

“M5+ artçı sarsıntıları olmayacağı muhtemeldir”

Hala ara sıra birkaç M4+ depremi olacak ve giderek daha nadir hale gelecek. Bu bölgede artık M5+ artçı sarsıntılarının olmayacağı muhtemeldir, ancak garanti edilemez.

Büyük depremlerin çoğu diğer büyük depremleri tetiklemez; tetikleme gerçekleştiğinde, aylar/yıllar/on yıllar arasında olabilir. Bu noktada, sorun gerçekten tetikleyici değil, altta yatan sismik tehlikedir - hazırlıklı olmak önemlidir.

 

K.Maraş HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.